Doba, kdy platilo rčení „Co Čech, to zahrádkář“, není až tak vzdálená. K mírnému odklonu od této činnosti došlo po roce 1990, kdy se začaly objevovat nové možnosti, jak trávit svůj volný čas jinak, než na chatě nebo chalupě s přilehlou větší či menší zahradou. V posledních letech se však ukazuje, že zahradničení se stále těší velké oblibě. Už jen pro své nesporné duševně relaxační účinky.
zahradník při práci

Problémem může být však časné jaro, kdy vyrazíme po zimě na zahrádku fyzicky nepřipraveni na nezvyklou zátěž, kterou práce na zahradě bezesporu je. Většina z nás převážnou část dne prosedí a tak si neuváženou činností na zahradě koledujeme o syndrom zvaný zahradnickázáda.


I když sluneční paprsky svádí k odložení svrchního oděvu, není to dobrý nápad. Důležité je myslet především na spodní část zad, aby byla trvale v teple. Doporučuje se krátké procvičení a protažení před započetím práce. Nezůstávat dlouho v jedné poloze, činnosti střídat.
homeopatie zad

Abychom si práci na zahradě užili a fyzicky se neodrovnali, musíme volit vhodné nářadí. Je možné využít různých pomocníků. Prodává se šikovné klekátko k záhonu, které lze použít i jako sedačku. Postačí i jednoduchá pěnová podložka pod kolena. Nutností je několik párů rukavic různých typů, nářadí s dostatečně dlouhou násadou, abychom se zbytečně nemuseli ohýbat. Samozřejmě volíme nářadí co nejlehčí.

Přemýšlejme i nad váhou a obsahem přenášených nádob. Je lepší naložit si méně a jít vícekrát, než si poškodit netrénované svaly a vazy či zablokovat záda. To se týká i náplně zahradnického kolečka.

Pokud už bolest vznikne, použijeme buď nějaká slabší analgetika či protizánětlivé léky nebo některý z široké nabídky krémů s analgetickým a protizánětlivým účinkem. Jedná-li se o záda, je dobré dopřát si suché teplo přiložením elektrického polštářku.

Zbytečně se nepřepínejme, užívejme krásy a klidu zahrady. Taková odpolední káva, konzumovaná u stolku na zahradě, může být příjemnou chvilkou odpočinku.