Když si dáte snídani s ovesnými vločkami, nastartujete tak váš den plný energie. Z vloček si můžeme připravit:
v  vynikající ovesnou kaši
v  zahustíme jimi polévky
v  jsou vhodné do pomazánek
v  přidávají se do karbanátků
v  mohou se použít jako přísada do pečiva a lívanců
jedlé osiva
Ovesné vločky se vyrábí tím způsobem, že se ovesné zrna nejprve napaří a následně vyloupou. Když se zrna očistí, jsou vystavena vlhku a následně poté suchému teplu v sušárnách. Během tohoto procesu vzniká ve vločkách charakteristické ořechové aróma. Výrobním teplem se též odstraňují látky enzymy, které štěpí tuky. Ty by jinak během skladování způsobily v ovesných vločkách nepříjemnou žluklou a hořkou pachuť. Po tomto výrobním procesu se ovesná jádra spaří a pak se lisují naplocho za pomoci rotujících kovových válců. Jsou-li vyráběny drobné vločky, tak se ovesná jádra nejprve nařežou na kousky, a teprve poté se lisují. Mimo vloček celých a vločkové krupice se vyrábějí vločky instantní. Ty se vyrábějí z ovesné mouky. Po namočení se tyto vločky rychle rozpustí.

Význam ovesných vloček ve zdravé výživě:

v  Vysoký obsah bílkovin.
v  Vysoký podíl nenasycených mastných kyselin.
v  Obsahují slizové látky.
v  Mají v sobě množství vitamínů B1, B6 a E.
v  Obsahují železo a vápník.
v  Obsahují též fosfor a lecitin.
v  Dále vločky obsahují sacharidy, bílkoviny a tuky.
ovesná kaše
Ovesné vločky působí velmi blahodárně na lidský organismus. Můžeme jmenovat například:
·         Pro svůj vysoký obsah vlákniny jsou ovesné vločky lehce stravitelné.
·         Zároveň upravují cholesterol a glukózu v krvi.
·         Často tvoří základní výživu sportovců, hlavně vzpěračů.
·         Ovesné vločky pomáhají snižovat krevní tlak.
·         Ovesné vločky mají posilující účinky.
·         Blahodárně působí na nervovou soustavu.
·         Podporují správnou činnost štítné žlázy.