Co je to BIO – tato zkratka znamená, že veškeré potraviny či potravinové suroviny pochází ze zemědělské činnosti, která nepoužívá pesticidy a herbicidy, a sází na prastaré osvědčené způsoby pěstování zemědělských plodin.

Jak se třtinový cukr zpracovává – podstatné je, že se nejedná o klasický postup rafinace, který sice dokonale vybělí cukernou hmotu, ale zároveň jí zbaví takřka veškerých důležitých živin. Kostkový cukr do kávy je sice velmi efektní a na první pohled vypadá čistě a nesmírně hygienicky, ale ve skutečnosti je to pro naše tělo doslova pohroma. Možná jste již slyšeli cosi o tzv. bílých jedech, a to se týká právě bílé mouky a bílého rafinovaného cukru.

Bio třtinový cukr se vyrábí tak, že v něm zůstává většina velmi důležitých látek, jako jsou vitamíny, minerály a stopové prvky a zčásti i vláknina. Takto vyrobený cukr obsahuje i určitý podíl melasy, velmi cenné a výživné hmoty, kterou ovšem v bílém cukru nenajdete.

hnědý versus bílý cukr

Největší problém bílého cukru spočívá v tom, že je to silně kyselinotvorná látka, a že k jeho metabolizaci (zpracování uvnitř těla) musí organismus sáhnout do svých rezervních zásob, zejména minerálů, takže nás vlastně paradoxně o ně okrádá, než aby tělo vyživoval. A když budete bílý cukr konzumovat dlouho, budete rychleji stárnout a podléhat různým civilizačním neduhům.

cukrová třtina

Ani se zdravým cukrem to nepřehánějte

Cukr je sladidlo, mělo by se tedy užívat v poměru k ostatním potravinám v malém, přiměřeném množství. To ostatně platí o každé zdravé potravině, a že zlatá střední cesta je ideální, je známo již dávno i na základě proklamovaného přísloví.

Každý cukr je jinými slovy sacharid a přejídáme-li se sacharidy, zvláště v podobě zákusků a dortíků, přebytek energie tělo nedokáže efektivně zužitkovat a ukládá se v podobě podkožního či meziorgánového tuku. Může to pak způsobit problémy s udržením ideální hmotnosti, pamatujte tedy na to a slaďte pokrmy raději střídměji a používejte k tomu i ovocné sirupy nebo džemy, z BIO ingrediencí a bez konzervačních látek.